Artist in residence project met Bram Hermens getiteld Aquila

Artist in residence project met Bram Hermens getiteld Aquila

De residentie vindt plaats van 12-11-2017 tot 15-01-2018. Het maakt deel uit van een jaarlijks project in het centrum van Eindhoven, tussen het stadhuis en het Van Abbemuseum. Hermens realiseert de tijdelijke transformatie van een bushalte door de wereldberoemde ontwerper en architect Gerrit Rietveld. Dit project maakt deel uit van een reeks projecten van hedendaagse kunstenaars en werd geïnitieerd door Stichting Bushalte van Rietveld.

Tijdens Glow wordt de salon van de villa van de galerie omgetoverd tot een studio waarin de kunstenaar levensvatbare Hellenistisch geïnspireerde tekeningen op doorschijnend materiaal zal realiseren; tekeningen die het idee van nieuwe ideologieën van totalitarisme, imperialisme en globalisme ter discussie te stellen.

De publieke betrokkenheid van de transformatie van een lichte kolom is een cruciaal en dynamisch element in het proces. Het creatieve proces confronteert de toeschouwer met een sterke maar kwetsbare grote handmatige tekening naast een stedelijke omgeving. De tekening behandelt de controversiële iconografie die door totalitaire en imperialistische systemen over de hele wereld formeel wordt gebruikt en probeert deze symbolen ter discussie te stellen en te transformeren.

Het feit dat dit project plaatsvindt in samenwerking met en fysiek voor het internationaal gerenommeerde Van Abbemuseum herinnert aan een soortgelijke gebeurtenis toen de kunstenaar zijn wandtekening ‘BACTRIUS’ daar gedurende een periode van zes maanden in 2011/2012 realiseerde.

Dit project bij het Albert van Abbehuis wordt mogelijk gemaakt door de stad Eindhoven, Stichting Bushalte van Rietveld, En-en-Architecten, Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven en Staal Christensen kunst en ontwerpburo.

Website Albert van Abbehuis