Electric Poetry

Electric Poetry

Sound Art Exhibition

Albert van Abbehuis presenteert met trots zijn laatste tentoonstelling van 2017, Electric Poetry.
De tentoonstelling viert geluidskunst en design. Het is geïnspireerd op het collectieve project Poème électronique, dat plaatsvond in het Philips Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 door Le Corbusier, Iannis Xenakis en Edgar Varèse. De tentoonstelling vindt plaats van december 2017 tot januari 2018 om 60 jaar elektronica in kunst te vieren sinds het project in 1958 werd gerealiseerd.

Van een historisch overzicht tot hedendaagse geluidskunst wordt Albert van Abbehuis als villa omgezet in een instrument voor verschillende conceptuele composities. Geluid in relatie tot ruimte en tijd is de inspiratie achter de tentoonstelling en hoe het curatorproces wordt benaderd: “Als geluid wordt geproduceerd, zijn er snelle veranderingen in frequentie en intensiteit”. (Estabrooks, MacIver-Lux, Rhoades). Electric Poetry geeft soundscapes en geluidskunstwerken weer in verschillende fasen, tempo’s en potenties.

De visualisatie van geluid en het speelse gebruik van zintuigen zorgt voor een verbeterde kijkervaring. Het ambient karakter van electronica in combinatie met een platform voor geluid als kunstvorm roept een luisterend oor op voor de kijkers. De ruimte waarin de tentoonstelling plaatsvindt, wordt zorgvuldig overwogen als onderdeel van de installaties. Deze tentoonstelling onthult hoe lawaai pure poëzie kan worden.

Naast de tentoonstelling zal Albert van Abbehuis een reeks workshops en lezingen verzorgen. De maandelijkse Art & Science-salon zal plaatsvinden in januari 2018, met de nadruk op de verkenning van mechanisch versus geprogrammeerd geluid. Het thema van de tentoonstelling wordt onderzocht door middel van levendige discussies om zijn diepere wetenschappelijke routes en niet (voor) geziene betekenissen te ontrafelen.

Gecoördineerd door: René Paré en Megan Erasmus

Officiële opening & welkomstdrankjes:
Zondag 17 december 2017 15:00 uur.

Openingsdata:
15 december 2017 – 14 januari 2018.

Openingstijden galerie:
donderdag – zondag, 13:00-17:00 uur


Workshops

Vrijdag 12 Januari 13:00 – 16:30
Pure Data – Jaromir Mulders
About:
A hands-on introduction about Pure Data: an open source software created for artists and artists, so that they can easily program / compose with sound and data. You learn the basics of the software and programming.

Zaterdag 13 Januari 11:00 – 18:00
Workshop analogHD2 – Gijs Gieskes
About:
Build the installation analog HD2 using a kit.

For more info: Albert van Abbehuis


Electric Poetry Finale!

Eindprogramma: Zondag 14 Januari, 14:00 – 18:00
Gratis Entree
14:30 Lezing Horst Rickels: Instabiliteit als Houvast
16:00 Concert Valery Vermeulen: Krystal Ball // Mikromedas
17:00 Art & Science Salon met Edwin van der Heide en Constant Hak

About:
Horst Rickels: Instabiliteit als Houvast
Lezing door Horst Rickels, componist en onderzoeker, docent en kunstenaar werkzaam in een breed veld van geluidskunst.

Valery Vermeulen: Krystal Ball // Mikromedas
Valery Vermeulen is een elektronische muzikant, muziekproducent, wiskundige, nieuwe mediakunstenaar, auteur en gastprofessor aan de Erasmushogeschool Brussel in België.

Art & Science Salon met Edwin van der Heide en Constant Hak
De Art & Science Salon is een vast onderdeel van de exposities in het Albert van Abbehuis. De Salon is een ontmoeting tussen een kunstenaar en een wetenschapper met een thema dat aan de
expositie gerelateerd is. In een gemodereerde discussie zoeken de gasten naar hun wederzijdse drijfveren, inspiratie, overeenkomsten en verschillen.

Website Albert van Abbehuis