Raket naar de Ruimte van Morgen

“Draagvleugels van Verlangen Verliefdheid Vertrouwen Verdraagzaamheid

Stuwraketten van energie, licht en beweging

Geladen met beelden, dromen en ideeën van bewoners van deze planeet”

 

Het hoogtepunt van de Knotsgekke Voertuigen Parade is de Raket naar de Ruimte van Morgen in Space punk stijl door makers van alle lagen van de bevolking. 

Dit collectief raket bouwen en Knotsgekke Voertuigen Parade is een apart project wat een ‘eye catcher’ is op de Eindhoven Maker Faire, en aanstekelijk werkt op het activeren van nieuwe makers.

 

Lang lang geleden in een sterrenstelsel hier ver ver vandaan…

Volgende week woensdag t/m vrijdag (23 t/m 25 augustus) kun je ’s middag onder technische begeleiding op verschillende locaties komen werken aan een heuse raket. Een kosteloze workshop van the Maker Faire voor jong en oud. Samen zul je aan een 5 meter hoge raket werken die op 2 september aan het 18 september plein ‘gelanceerd’ wordt.

Tijdens deze workshop ben je medeverantwoordelijk voor het uiterlijk van de space punk raket en zullen we hem moeten voorzien van belangrijke aankleding zoals een warpfilter of een ionisator.

Zin om je handen uit de mouwen te steken en je fantasie en knutselbrein te laten werken, schrijf je dan nu in via raketworkshop@gmail.com

 

 

Woensdag 23 augustus in Het Glaspaviljoen op strijp-S

Leidingstraat 30

13.00 – 17.00

 

Donderdag 24 augustus in wijkcentrum de Werf

Van der Werffstraat 14

13.00 – 17.00

 

Vrijdag 25 augustus in centrum ’t Trefpunt

Belgiëplein 20

13.00 – 17.00

Concept

Er is behoefte om de verbondenheid van de nieuwe Makers beweging met Eindhoven en Brabant te benadrukken en uit te drukken in een concreet project.

Hiertoe is het ontwerp en de productie van een spectaculaire creatieve installatie, alsmede een speciaal evenement ontwikkeld, die in samenhang met elkaar de Eindhoven Maker Faire een bijzondere lading en uitstraling geven.

Het concept is een Raket die als een transformer ontstaat door een beroep te doen op de Maker community van Eindhoven en omgeving. Het project voorziet in deelname van bewoners, speciale groepen en creatieve professionals.

De raket presentatie is ook hoogtepunt van de Crazy Car Parade – een reeks creatieve voertuigen – die de Maker Faire een bijzondere lading geeft. De parade bestaat uit extravagante fantasierijke en creatieve rijdende objecten, die gelijkenis vertonen met fietsen, karren, wackyboards, auto’s.. en een Raket!

Buurtbewoners, lokale Makers, recycle bedrijven, scrapheap kunstenaars gebruiken materialen die in de omgeving voorhanden zijn door de maakindustrie (DAF, VDL, Philips, ASML… )

Met industriële materialen ontstaat een Jules Verne / Steampunk stijl fantasie Raket

De lading van de Raket bestaat uit ideeën en dromen van kinderen, volwassenen en ouderen voor de toekomst van de samenleving. Met beelden, teksten, briefjes en tekeningen worden toekomstbeelden gecreëerd die hoop en verlangen uitdragen.

De Belading met de Berichten van Betekenis is een feestelijk ritueel.

De Raket gaat immers naar de Ruimte van Morgen!

Op het moment Supreme: de lancering op Strijp-S voor het Klokgebouw, wordt er een spektakel vertoond: De raket gaat met rook, licht en lichteffecten omhoog, en de lading wordt uitgestrooid over de achterblijvende aardbewoners.

Het effect is de betovering van het publiek met een spektakel waar ze zelf onderdeel van zijn, en er inspiratie en energie uit putten.

Participatie

Boeren Burgers en Buitenlui

Door een brede participatie te organiseren ontstaan nieuwe vormen van samenwerking, kennismaking en sociale activatie. Er wordt actief in buurten contact gemaakt om deelnemers te werven.

Kunstenaars, bouwers en helpers

Onder begeleiding van ontwerpers/kunstenaars worden Maak-sessies georganiseerd waarbij samenwerken en kennis delen weer de normaalste zaak van de wereld wordt.

Buurtbewoners dragen bij en worden lid van het team.

Er worden modules en elementen gemaakt die bij de assemblage van de totale Raket worden gemonteerd. Daarnaast wordt de raket aan de buitenkant gestyled en gedecoreerd.

Werkproces

Concept ontwerp

werkplaats:

Romp constructie

Modulaire elementen bouw en constructie

Transportabel maken

Centrum / Station kwartier

Assemblage gehele Raket

Afwerking / Belading

Parade naar Klokgebouw

Strijp-S / Klokgebouw

Parade bij Klokgebouw

Lancering

Werkplaats

Voor de basis constructie is de werkplaats nodig voor het volumineuze object en de metaal- en houtbewerking.

Bouwers

Buurtbewoners uit Eindhoven en omgeving

Vak & hobby verenigingen

Studenten TU/e; Fontys; Sint Lucas; Summa

Ontwerpers, kunstenaars, ingenieurs

Presentatie / Belading

Op de centrale lokatie Stationsplein wordt op zaterdag 2 september de Raket geassembleerd en gedecoreerd door de gezamenlijke bouwers.

Zichtbaar is er plezier bij het bouwen en samenstellen, wat wordt georkestreerd en gepresenteerd met feestelijke rituelen.

Theatrale choreografie en geluidseffecten geven extra buitenaardse emoties.

De Belading met de Berichten van Betekenis is een rituele handeling die gezamenlijk door de deelnemers wordt uitgevoerd.

Participatie van de buurten en bouwers wordt beloond met groepsfoto’s, miniatuur raketjes en T-shirts.

Logistiek is er opbouw en afbouw gedurende de zaterdag, zodat er ’s nachts geen security etc nodig is. Op zondag kan optioneel de Crazy Car parade met Raket een tour naar Stationsplein / 18 Septemberplein maken voor foto shoots en Vlogs.

Lancering

De Raket rijdt vervolgens in demonstratieve tocht naar het Klokgebouw, waar de Crazy Car Parade klaarstaat voor een rondrit op Strijp-S. De Raket is het hoogtepunt van de stoet. Wanneer de parade weer aankomt bij het Klokgebouw worden de voertuigen gepositioneerd in de middenberm.

De Raket wordt dan als sluitstuk gelanceerd, met geluids-, licht- en rookeffecten omhoog gebracht tot verticale positie en als iconisch symbool voor de Makers van Eindhoven.

Hierbij worden video’s, foto’s en reportages gemaakt.