PULS 2010 – City Research Programma lezingen en workshops

PULS 2010 homepage

Overzicht van Workshops & Lezingen

(omschrijving en achtergrond onderaan) Maandag t/m Vrijdag:10.00 tot 17.00 uur – workshop TU/e – Beauty of Decay

Maandag 25 oktober:

11.00 uur –  lezing Mario van Horrik  – SOUND (45 min) 12.00 uur –  lezing Remco Roes – Postcards from a journey (over eigen werk) Avond lezingen 20.00 – 22.00 uur: Jozua Zaagman (designer) Uri Ben-Ari – Reusing the City Denis Dujardin – Het landschap is een slagveld van belangen Dinsdag 26 oktober: 10.00- 15.00 uur – workshop Maki Ueda – Aromascape of Eindhoven 19:30 uur tot 23:30 uur – lezing iLo Instituut Licht Ontwerpen – Lichtbeleving Woensdag 27 oktober: Avond lezingen 20.00 – 22.00 uur: Urban change and making sense of Industrial heritage – Dimitra Babalis Form and process. Investigations on the design of the city – N. Privileggio, M.A. Secchi Donderdag 28 oktober: 14.00-16.00 uur – workshop Bridget Nicholls – The Wild Side of City Life Avond lezingen 20.00 – 22.00 uur: Bridget Nicholls – Synesthetic City – Do other animals hold the key to how to live in future cities? Michiel de Lange – The hybrid city: when physical and digital life meet Vrijdag 29 oktober:Feestelijke opening van de tentoonstelling rond de workshop Beauty in Decay

 

  Zondag 31 oktober:14.00-16.00 uur  workshop Sander Veenhof  Layar & Augmented Reality

Omschrijving en achtergrond

 

Workshop: Beauty of Decay (7 dagen)

De afdeling Architectuur van de Technische Universiteit Eindhoven organiseerde de zeven-dagen workshop ‘Beauty of Decay’ met 40 studenten. Tijdens de DDW gingen deze studenten onderzoek doen en hun resultaten presenteren. Voor bezoekers was het mogelijk dit proces heel de week te volgen. Verwaarloosde gebouwen worden vaak genegeerd omdat ze veel te alledaags zijn. Eigenlijk, zijn ze een uitdaging voor ons idee van lelijkheid en afkeer; ze inspireren aandacht en fascinatie voor mensen, ze halen herinneringen op, of ze nu echt zijn of ingebeeld. Dit  ‘decay’ ervaren wij als schoonheid om de glans die de verlaten plaats ooit heeft gehad. Het wordt steeds waardevoller wanneer we ons realiseren dat zulke gebouwen zullen worden weggevaagd. Zullen we ze ooit nog eens zien? Dergelijke bedrijven inspireren de workshop die gepromoot word door de Technische Universiteit van Eindhoven. Van maandag de 25ste tot vrijdag de 29ste van oktober, zullen studenten en professors van verschillende buitenlandse universiteiten en Nederlandse  werken aan de openbaring van Beauty of Decay. De workshop is gericht op de ontwikkeling van ideeën en ontwerpvoorstellen die ons doen nadenken over de waarde van verlaten sites en bekend te maken hoe betekenisvol en levend ze zijn. De studenten werkten in La Citta Mobile, van 10 tot 5 uur, in groepen van 6. Er  waren gasten gekomen om het proces van hun werk te volgen en hen te adviseren over hun ontwerp. De locatie stond ook open voor iedereen, want het is belangrijk de interactie met het publiek te delen om bewustzijn te creëren en de nieuwsgierigheid over het onderwerp te stimuleren. Gedurende de week werden er ook een aantal lezingen gegeven om het onderwerp te illustreren. De lezingen vonden in de avond plaats. Op vrijdag de 29ste, om 7 uur in de avond, was de feestelijke opening van de tentoonstelling waarin de activiteiten van de week aan publiek werden getoond.

Workshop: Maki Ueda – Aromascape of Eindhoven

Wat ruik je als je een wandeling maakt rondom de stad Eindhoven? In dit project ga je Eindhoven verkennen op het niveau van geur. Wat is het dat we ruiken? Wat stel je, je erbij voor en wat voor gevoel geeft het? De workshop zal zich bezighouden met deze vragen. De workshop concentreerde zich als eerst op veldwerk en het observeren van de omgeving met de reukzin. Ook werd er uitgelegd hoe je  met anderen over geur kunt communiceren, met behulp van een basiswoordenschat voor het analyseren en uitdrukken van het karakter van een geur. Door degeuren in kaart te brengen creëren we zo de aromscape van Eindhoven.

Workshop: Bridget Nicholls – The Wild Side of City Life

… if cities could speak whilst we sleep. We can use the sounds of other animals to build a different kind of city….. and discover how to re-read the data of the city. A practical workshop to reinterpret what the natural world knows about the urban environment.

Workshop: Sander Veenhof  – Layar & Augmented Reality

Programma: – inleiding & opzienbarende AR voorbeelden – technische uitleg – augmented reality items creëren – resultaten in de publieke ruimte neerzetten en bekijken Meer informatie op sndrv.nl/layarsafari

Lezingen

Lezing: Mario van Horrik – SOUND

De kunstenaars Petra Dubach en Mario van Horrik hebben 4 geluidsopnames gemaakt in Eindhoven in het Stadswandelpark, Centraal station, Catharinaplein en de Vestdijk. De opnames worden  continu herhaald en via hifi-versterkers worden 4 shakers aangestuurd. Deze geven de frequenties echter niet hoorbaar weer, maar als vibraties.De shakers werden gemonteerd op zinken platen die in de hal van La Cittá Mobile opgehangen zijn en dus een bewegend verslag doen van de 4 verschillende opnames. Een abstractie van de verschillende geluid gelaagdheden van de stad Eindhoven; een kinetische vertaling van 4 geluid omgevingen. CityWaves is de eerste installatie die Petra en Mario presenteren als resultaat van hun recent gestarte onderzoeksproject WAVES.

Lezing: Remco Roes – Postcards from a journey

Ansichtkaarten vertellen je welke gebouwen je gezien zou moeten hebben tijdens een bezoek aan een stad. De Sagrada Familia, Tower Bridge of het Sint Pietersplein. Ze tonen de architectonische hoogtepunten, de toeristische trekpleisters. Een rek vol met kaarten dicteert de toerist zijn route door de stad, van attractie naar attractie. De manier waarop een toerist zich door een stad begeeft,  waarop hij zijn omgeving benadert en de gebouwen bekijkt, wordt bepaald door het commerciële toerisme, marketing en city branding.

Lezing: Jozua Zaagman (designer/artist)

“Mijn werk gaat in op ons begrip van publieke ruimte..Ik probeer te spreken over deze publieke ruimte, en de relatie bloot te leggen tussen de economische structuren en het informeel ruimtegebruik, de niet georganiseerde, individuele invulling van (stedelijke) ruimtes. Dit doe ik door middel van kaarten, foto’s, video’s, geluidsopnames, tekeningen, teksten, installaties, ruimtelijke ingrepen, concepten en ontwerpen. Bij het onderzoeken en registreren streef ik altijd naar het zo juist mogelijk tonen van de onderzochte publieke ruimte. Het gaat niet om identificatie, maar om waarnemen zonder te oordelen. Individueel en in diverse samenwerkingsverbanden heb ik op verschillende schaalniveau’s de publieke ruimte in kaart gebracht in Barcelona, Belvedere (Maastricht), Boekarest, Calaf, Eindhoven, Euregio Maas Rijn, Luik,  Manresa,  Montréal, Napoli, Transvaal (Den Haag) en Tirana.”

Lezing: Uri Ben-Ari – Reusing the City

Onze design scholen leren ons om te innoveren, te initiëren, om onze remmen los te laten en bovenal om origineel te zijn. En toch zitten we hier om hergebruik te bespreken. De manier waarop hergebruik wordt aangeboden en geïmplementeerd in Nederland staat open voor debat. En of hergebruik een dominante waarde is geworden voor planners, architecten, ontwerpers en gebruikers is nog steeds twijfelachtig. In feite,  voor een groeiende lijst van redenen waarom we hergebruik moeten stimuleren ligt een berg van complexiteit waardoor het een uitdaging, zelfs een last wordt voor alle betrokken partijen. Geen stuk land is nieuw, geen een creatief proces is totaal origineel. Dus wat is er nieuw aan hergebruik? Wat definieert en wat beperkt het? Hoe kunnen we de kloof overbruggen tussen hergebruik als visie voor de toekomst en als een factor in het heden? Is adaptief hergebruik slechts een trend onder andere? Een overzicht over dit onderwerp bleek relevant.

Lezing: Denis Dujardin – Het landschap is een slagveld van belangen

Het landschap is een slagveld van belangen. Elkeen projecteert er zijn eigen intenties of verlangens op. Toerist. Economist. Ecologist. Egotist. De landschapsarchitect is een beeldend bemiddelaar. Hij brengt die  bemiddeling in scene, wat van hem een theatermaker maakt. Hij is producent van illusies. Hij representeert de spiegel van een wirwar aan verlangens. Hij modelleert ze en stelt gerust. Belooft de invulling van verlangens. Maar een verlangen zou geen verlangen zijn, als het zichzelf dus best maar niet invult. De landschapsarchitect bestendigt het verlangen. Tovert een illusoire balans, die al dan niet, in mindere of meerdere mate, het fundamenteel grondeloze maskeert of juist releveert. Het duistere van de grond. Van de ondergrond. Van het verlokkelijk systeem dat NATUUR heet.

dinsdag 26 oktober 2010

‘lichtbeleving’

iLo IInstituut Licht Ontwerpen te Amsterdam www.lichtontwerpen.nlDe straat is een theater; theater ligt op straat. Welke elementen van theater zijn bruikbaar voor licht in de openbare ruimte en voor meer autonome uitingen van licht in de architectuur. Theater staat voor beleving en voor het vertellen van verhalen. Welke rol speelt licht daarin, wat voegt licht toe. Kan het zonder licht? programma: een avond van presentaties, interviews en debat (voertaal Nederlands) • algemene presentatie iLo – Henk van der Geest • de gloeilamp • openbare verlichting – lighting guerilla’s • study cases deelnemers In 3 sessies van ±30 minuten werden de lezingen, presentaties en interviews gehouden. Tussendoor was er gelegenheid tot informele contacten en versnaperingen. 1e blok 19:45 – 20:15 2e blok 20:40 – 21:10 3e blok 21:30 – 22:00

Lezing: Urban change and making sense of Industrial heritage – Dimitra Babalis

Dimitra Babalis is iemand die vaak lezingen geeft in stad ordening en steden design aan de Ingenieurwetenschap Universiteit in Florence. Ze is lid van het Wetenschappelijk Comite van het post-graduate master in Behoud en Evaluatie van het Industrieel Erfgoed aan de Universiteit van Padova en IUAV, Universiteit van Venetië. Als onderzoeker bij de afdeling Civiele Techniek, is zij betrokken bij diverse onderzoeks- activiteiten op duurzame planning, basis van ecologische principes voor het ontwerpen stedelijke vormgeving, stadsvernieuwing en herontwikkeling van verlaten industriële terreinen. Zij is momenteel directeur van het Internationale Centrum voor Stedelijk  Design van Florence.

Lezing: Form and process. Investigations on the design of the city – N. Privileggio, M.A. Secchi

Nicolò Privileggio, Ph.D Architect is currently Visiting Professor of Architectural Design at the Politecnico di Milano, Facoltà di Architettura Civile. He is editor of La città come testo critico (The City as critical text), Franco Angeli, Milano 2008 and, as co-author, of X Milano, Hoepli, Milano 2004. Marialessandra Secchi, Ph.D Architect is currently Assistant Professor of Urban Planning and Design at the Politecnico di Milano, Facoltà di Architettura Civile. She is co-author of X Milano, Hoepli, Milano 2004 Their work  (www.privileggio-secchi.com) is mainly concerned with the project of contemporary city. The investigation on the form of the city and an understanding of architecture as a tool to critically address the relations between society and physical space characterize the office design research The point of view is that architectural practice should turn its attention from the design of autonomous objects to an expanded operating field, working on relations among multiple levels of spatial organization, concurrently dealing with diverse dimensional scales, contrasting the traditional scaling down approach. This has been the main interest of a continuous design research, began in  the 1994, and particularly tied to the following topics:

  1. the design investigation on the spatial structure of contemporary city based on the preponderant role of the open space and its morphological characters.
  2. the design of the residential habitat as an opportunity to investigate and express the collective dimension of the city.
  3. the design of large scale scenarios as a challenge to enunciate a spatial concept that orients the construction process of the city in time.

Lezing: Bridget Nicholls – Synesthetic City – Do other animals hold the key to how to live in future cities?

When we think of The Natural World we see it as separate to our own urban existence. But actually the natural world lives alongside us in our cities very successfully, in some ways more successfully. Other species that have been around for millions of years longer than us use other ways to navigate their way around the cityscape. Other ways, which give them a distinct advantage in these heavily visually, data oriented times. So what can we learn from them? Looking to other city animals and how their past informs their present and future, surely this is of the utmost importance. The data we learnt from our past is why we are here today. The museum of yesterday has built our genetic blue print for today… So we should learn from how other animals see and use data collected about our urban city. We should see a new way to reconnect with our past and learn for our future.

Lezing: Michiel de Lange – The hybrid city: wanneer het echte leven het digitale leven ontmoet

Wat gebeurt er met de stedelijke cultuur wanneer de digitale media technologie in een belangrijke positie in het stadse leven innemen? Urban life has alternatively been described in spatial terms as a large and dense concentration of functions; in social terms as a segmented and heterogeneous society of strangers; and in mental terms as leading to a typical urban mentality and playroom for identity exploration and expression. The rise of various digital media technologies turn the city into a hybrid city, in which physical and digitally mediated ways of life intersect. This has profound consequences for a range of formerly separate urban domains: living, working, leisure, travel, and meeting. What noticeably shifts are occurring? How can urban designers adapt to these changing circumstances?