Open Data Eindhoven

Open Data Eindhoven is een platform in ontwikkeling.

Deze bijeenkomst is een introductie en bespreking van het fenomeen Open Data, en wat het kan betekenen voor Eindhoven. Het platform Open Data Eindhoven wordt gelanceerd, en afspraken over de eerste projecten worden gemaakt. De startconferentie is onderdeel van het Open Innovatie Festival Eindhoven 2010.


De Startconferentie vindt plaats op 2 december van 1 tot 5 uur in Stadhuis 2.01.

Aanmeldingen voor deelname aan het platform en/of de startconferentie graag mailen naar mad@dse.nl

“Een (open) wereld te winnen – Vrije toegang tot informatie is in een democratie onmisbaar en informatie is uiteindelijk gegrond in data. De publieke sector genereert enorme hoeveelheden data over uiteenlopende onderwerpen, waaronder mobiliteit, infrastructuur, onderwijs en zorg. Veel van die data worden al decennialang minutieus verzameld en bewaard. Helaas worden data vaak opgeslagen in ondoordringbare silo’s waardoor ze ontoegankelijk blijven voor (her)gebruik of visualisatie – soms zelfs binnen de eigen organisatie. Daarmee blijven veel kansen onbenut.”
(Frank Kresin, Waag Society, 2010)

Samenvatting

De hoeveelheid data die gegenereerd wordt en bewaard wordt is gigantisch, en neemt voortdurend toe. Zowel overheid, bedrijven als particulieren zijn producent en eigenaar van gegevens. Vooral overheden genereren en beheren data die van algemeen belang en nut (kunnen) zijn.

Met het toegankelijk maken van gegevens worden mogelijkheden geboden om nuttig gebruik te maken van de betekenis van deze data. Talloze voorbeelden van succesvolle toepassingen en visualisaties geven aan dat er een wereld te winnen is.

Door in Eindhoven een platform te ontwikkelen waar databezitters en datagebruikers elkaar vinden en samenwerken wordt op een verantwoorde manier het potentieel aan open data ontsloten. Met een creatieve en onderzoekende benadering hiervan komt een verrijking en transparatie tot stand die betrokkenheid en samenwerking bevorderd in diverse lagen van de maatschappij en de economie.

[:]

open data poster - Hack de Overheid

MAD emergent art center stelt zich ten doel met artistiek onderzoek technologie en wetenschap te ontsluiten en zo voor het publiek een maatschappelijke, economische en duurzame innovatie te bevorderen.

Door middel van experimenten, installaties en manifestaties worden nieuwe inzichten verworven, ontdekkingen gedaan en kritieken ontwikkeld.

Creatieve ‘data-mining’ wordt al jaren door MAD ontwikkeld met gebruikmaking van internet (Netart).

Met het vrijkomen van meer gegevens uit de publieke ruimte (zowel fysiek als virtueel) kunnen teams van informatici, ingenieurs en kunstenaars nieuwe toepassingen onderzoekend ontwikkelen en beschikbaar maken.

Datavisualisatie is van groot belang voor de interpretatie van gegevens. In het domein van de E-cultuur gaat dit zelfs verder dan de visuele discipline.

De ontwikkeling van ‘het internet der dingen’ (IOT) brengt met zich mee dat er een nieuwe informatie-explosie plaatsvindt. De benutting en beheersing hiervan vraagt multidisciplinaire benaderingen die uitstijgen boven traditionele sectorale aanpak. De facilitering van vrije onderzoekende ontwikkelaars is van belang om de greep op de nieuwe werkelijkheid niet te verliezen.

Door in het zich ontwikkelende platform Open Data Eindhoven samen te werken kunnen organisaties elkaar vinden en samenwerken teneinde de potentiële voorsprong die Eindhoven heeft op het gebied van technologie en samenwerking te benutten.

De website van Open Data Eindhoven: www.openeindhoven.nl

Meer informatie en contact:
MAD emergent art center – René Paré, mad@dse.nl, 040 21 33 032. 

Website Open Innovatie Festival Eindhoven: www.oif040.nl
Website landelijke Open Innovatie website met Eindhovense agenda: www.mindz.com

One response to “Open Data Eindhoven”

  1. Tweets die vermelden Open Data Eindhoven « MAD emergent art center -- Topsy.com schreef:

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Davied, gaby sadowski. gaby sadowski heeft gezegd: jippie ajee! @davied komt naar #oif040 voor http://madlab.nl/2010/11/open-data-eindhoven/ […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.