Hackathon – Internet of Things

Op 8 en 9 april 2011 vond de 24 uurs Hackathon Internet of Things plaats in MADlab. Een wereldwijd 24-uur durend evenement. Hierbij onderhouden deelnemers onderlinge communicatie door een netwerk van apparaten en sensoren. Bij de Hackathon is men 24 uur bezig met onze dingen aan het net te koppelen en onze omgeving aan onze dingen, het net aan onze omgeving en onze spullen aan ons! Meer dan 30 kandidaten namen deel aan workshops en ontwikkelteams tijdens Hackathon Internet of Things. 10 diehards gingen 24 uur lang door en bleven in contact met andere locaties op aarde waar gelijksoortige events werden georganiseerd. Er werden diverse experimenten en ontwikkelingen gerealiseerd, waaronder fiets 2.0 concept, rijdend robotje met collision detection, visualisatie dataverkeer laptop (1e prijs team; door Joyce Pisters en Said van Hattum) en een heuse Air Harp (1e prijs project; door Richard van Roy, Eric Sprik, Tom Geelen, Gijs Gieskes). Voorafgaand was er een kort interview op Radio Studio 040. De workshops Processing, Techno Jewels, Arduino en Kinect hacking waren inspiratie voor het werken aan experimentele toepassingen met elektronica, sensordata en het net. Klik hier om de videoclip Air Harp te bekijken.   Een beknopte foto-impressie:  

Programma workshops, masterclasses, probes…

8/4 – 16.00 – 17.30 uur Processing – introductie en meer, door Rolf van Gelder Processing is een visuele open source programmeertaal voor creatieven. (Laptop met Processing “verplicht”: http://www.processing.org/) 8/4 – 20.00 – 21.30 uur TechnoJewels – 5 ways to connect body/beauty to virtuality, door Knol Ontwerp. 8/4 – 22.00 – 23.30 uur Arduino workshop voor kunstenaars, designers, geeks – door Gijs Gieskes Arduino workshop, materiaal en gereedschap is aanwezig, maar suggestie voor dingen om zelf mee te nemen; soldeerbout, arduino board, breadboard, draad, weerstanden, ledjes,enz.. Voor een serieuze start met Arduino koop je nu bijvoorbeeld een complete startset voor € 55,- hier. 9/4 – 00.00 – 01.30 uur Kinect Hacking – ins en outs en meer, door Richard van Roy Heb je een Kinect neem hem mee! (is niet noodzakelijk) 9/4 – 14.30 – 15.00 uur Eindpresentatie projecten en demo’s & Prijsuitreiking Ceremonie Permanent: video streams en Twitter streams naar en van de Pachube community in de rest van de wereld door CityTV.nl. Gebruik hashtag #HIOT040

Prijzen voor beste project en beste team + Bonus prijzen

Voor het extra stimuleren van de creativiteit en inventiviteit zijn er een aantal prijzen voor beste project en beste team. Deze worden met het aanwezige volk aan het eind van de hackathon vastgesteld en uitgereikt! De teamleider wint en ontvangt de prijs. Een team kan meerdere prijzen winnen. 1e prijs beste project: Arduino Uno The Arduino Uno is a microcontroller board based on the ATmega328. Freeduino 2e prijs beste project: Arduino Mini Light Arduino Micro Miniaturized version of Arduino boards. Freeduino 1e prijs beste team: Arduino Uno The Arduino Uno is a microcontroller board based on the ATmega328. Freeduino 2e prijs beste team: Arduino Mini Light Arduino Micro Miniaturized version of Arduino boards. Freeduino 

Extra prijzen:

Endurance Bonus voor 24-uurs hackers 5 x Tom Tit – vermakelijke natuurkunde – deel 1.  Chipmunk 2 x Trend Book Dutch Design. (DDW.nl) Explorer Bonus voor gebruik van Geo-Data 1 x NANO WORLD MAP An imaginative map of the emerging world of nanotechnology. (NextNature.net)