Nerdlab – Een tentoonstelling van technologische toepassingen voor multimedia.

Nerdlab – Een tentoonstelling van technologische toepassingen voor multimedia.

 Alternate Realities

From Augmented and Virtual Reality to Fantasy and Science Fiction

Reizend kunst- en technologie festival van Breda via ‘s-Hertogenbosch naar Eindhoven.
BREDA 26 oktober – 14 november • ‘s-HERTOGENBOSCH 23 november – 2 december.

Check hier de foto’s:
http://www.flickr.com/photos/92629097@N00/sets/72157632234319745/

EINDHOVEN 7 december – 16 december
Lokatie: TAC, Vonderweg 11 Eindhoven

Openingsprogramma: Vrijdag 7 december 20:00 uur. Future Food by Eva Asseldonk, performance by Michal Brzezinski, presentatie Sander Veenhof en Victor de Vries.
Openingstijden: 8 t/m 16 dec. van 13.00 – 17.00 uur.

SIDE-EVENTS
Di 11 dec: Brain Battle, onderdeel van Play the Future, 16:00-22:00 uur
. (puls.madlab.nl)
Wo 12 dec: Upstage, 13:00-22:00 ( upstage )
Do 13 dec: PechaKucha, 20:30-23:30. ( www.tac.nu )

Nerdlab is een jaarlijks terugkerend, reizend festival dat zich richt op kunst, wetenschap en technologie. De editie Alternate Realities springt in op de groeiende behoefte aan dromen, fantasieën en utopische visies, als reactie op de huidige verhardende en zakelijke maatschappij. De expositie laat kunstwerken zien die zich begeven op het terrein van Science Fiction, Fantasy, Augmented en Virtual Reality.

In de expositie zijn (interactieve) technologische installaties, video’s, Future Food, surrealistische schilderijen en tekeningen opgenomen van meer dan 10 kunstenaars. Zij bieden met deze variëteit aan kunstwerken ons inzicht in de fantasie van kunstenaars en de alternatieve realiteiten die zij creëren.

Organisatie:  Digitale Werkplaats (‘s-Hertogenbosch) in samenwerking met het E-Pulsefestival (Breda) en MAD emergent art center (Eindhoven).

Meer informatie:

www.tac.nu
www.nerdlab.nl

VIDEO – the NerdLab expo trailer:


Lijst van Deelnemende Kunstenaars

Bram Snijders / DEFRAME Collective
Sensible1.0 is een interactieve media installatie, die virtuele lagen tastbaar maakt. Met het betreden van de installatie omsluit een virtueel lijnenspel je als een tweede huid. De virtuele laag is een representatie van x y z coördinaten die in real-time gevangen worden, in een fysieke omgeving.

www.deframe.nl

Arne Hendriks
Een mens verbruikt energie, heeft eten en ruimte nodig. De benodigde bronnen dreigen echter op te raken door onze expansieve groeidrift. Wat gebeurt er als we in plaats van uitbreiden, krimpen? The Incredible Shrinking Man is een doorlopend, speculatief onderzoek naar de mogelijkheden om het menselijk lichaam te krimpen naar 50 centimeter.

www.arnehendriks.net

Eva van Asseldonk
Future Food; fluoriserende en rokende hapjes in niet voor de hand liggende vormen en kleuren transporteren je linea recta de toekomst in. Kunst voor alle zintuigen.

www.evava.nl

 Fremithi
Fremithi maakt zwart wit tekeningen van machines die uit de toekomst lijken te komen, of toch uit het verleden? Aanschouw een los-vaste verzameling van technologische en organische vormen, zonder directe betekenis, een anatomische les van het universum.

www.fremithi.wordpress.com

Floris Kaaijk
Het filmpje van The Flying Dutchman – is het gelukt? Kan de mens vliegen? – zorgde in 2012 voor wereldwijde opwinding in de media. Floris Kaaijk maakte een documentaire over het project Human Birdwings en zijn alter ego Jarno Smeets, dat een kijkje achter de schermen biedt.

www.floriskaayk.com

Jakob de Jonge
De levensgrote, kleurrijke schilderijen van Jakob de Jonge bieden een desoriënterend uitzicht op een andere werkelijkheid. Zijn schilderijen zijn een verbeelding van de spanning die er bestaat tussen contrasten als hoop en angst, ideaal en realiteit, geloof en cynisme, eerlijkheid en hypocrisie.

www.jakobdejonge.com

Jan van Nuenen
In de video Evolizer bewegen zwart-wit figuren door een futuristische stad. Eén van de figuren draagt een mystieke doos en leidt je een gebouw binnen. De doos opent en openbaart zijn eigen wetten van de fysica. Een gewelddadige strijd voor leven is het gevolg. Wie is het sterkst?

www.janvannuenen.com

Joris Strijbos
Vindauga komt uit het oude Noors en kan vertaald worden als ‘wind-oog’, één van de eerste woorden dat het concept van een raam beschrijft. De video-installatie Vindauga is geïnspireerd op het idee van een raam dat uitzicht biedt op abstracte, ingebeelde landschappen. De installatie bestaat uit drie verschillende benaderingen om deze werelden weer te geven.

www.jorisstrijbos.nl

Julian Oliver
LevelHead is een memoryspel met Augmented Reality. Het spel speelt zich af in drie kubussen die je in je hand kan houden. Het doel is om je gamekarakter door verschillende ruimtes te manouvreren naar de uitgang. Ten grondslag ligt een truc om het ruimtelijk geheugen van de speler uit te dagen. Welke deuren behoren tot welke kamers?

www.julianoliver.com

Michal Brzezinski
Ontdek hoe muziek de universele taal kan zijn van alle (dier)soorten. Nanodisco demonstreert de interactie tussen een muzikale performer en microben. Deze kleinste vormen van leven reageren op de stem, waardoor er live een minuscule dans ontstaat, op het ritme van de muziek.

www.michal.brzezinski.net

Sander Veenhof en Victor de Vries
De Toegevoegde Realiteit (TR) application Powerpoint360 maakt de geografisch gekoppelde data-wereld waarin wij ons begeven toegankelijk via smartphone. De toepassing geeft ons hiermee een blik in de toekomst, wanneer Augmented Reality toepassingen vaker zullen integreren in ons dagelijks leven.


www.sndrv.nl

VIDEO – Een toepassing van Augmented Reality:

TRY IT YOURSELF ON YOUR OWN MOBILE DEVICE: LAYAR

        Centrum Beeldende Kunst, cbk       Digitale Werkplaats, dw       E-PULSE FESTIVAL       Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, bkkc       Cultuurfonds BNG, cf       Provincie Noord-Brabant Nederland, nb