PolderHack schrijft historie. Het hack is van de dam

By Kim Spinder
De PolderHack was met recht één van de hoogtepunten van de Dutch Design Week, als onderdeel van Agri meets Design. Boeren en hackers sloegen de handen ineen en gingen samen met designers en ambtenaren aan de slag tijdens een 2-daagse hackathon. Het was de eerste keer dat deze bijzondere samenwerking tot stand kwam. Deze unieke combinatie pakte verrassend goed uit en leidde tot mooie creaties en prototypes op de High Tech Campus in Eindhoven. Dit is met recht de eerste mijlpaal in de Open Digitale Agenda Agro.
Bekijk hieronder het overzicht van alle prijswinnaars van de Polderhack die door een deskundige vakjury werden toegewezen.
HOOFDPRIJS
De prijs voor de beste PolderHack (1000 euro) ging naar de Kaveliers voor een precisielandbouw-app. Ze maakten hiervoor gebruik van de data van aardappelboer Jacob van den Borne. Deze data werd gevisualiseerd op kaarten waarop de kavels van de boer zichtbaar zijn. Gecombineerd met data van Buienradar weet de boer precies waar het gaat regenen de komende uren, zodat hij weet welke kavel hij kan besproeien. Deze hack bespaart de boer zo’n 1000 euro per maand.
Daarnaast werd met gebruik van de data van sensoren op het land getoond waar de goede en zwakke plekken zitten op de kavels. De boer kan zo onderzoeken waarom de teelt op bepaalde plekken niet goed gaat en waarom andere plekken het voortreffelijk doen. De aardappelboer zit nu pas op 50% van zijn productiecapaciteit en kan met deze hack uiteindelijk twee keer zoveel produceren. Ook zijn hoogteverschillen op de kavel geplot. Deze data is praktisch toepasbaar om de bedrijfsvoering van de boer te verbeteren.
De jury roemde de directe toepasbaarheid van deze hack in de precisielandbouw en is voor voor meer boeren van grote waarde. Beluister het interview dat het team gaf tijdens de hackathon aan Omroep Brabant.
Tweede prijzen, vijf stuks (500 euro) in diverse categorieën:
Beste gebruik Open Data
Wat groeit hier werd bekroond met de titel Beste Gebruik van Open Data. Wanneer je door de polder fietst of wandelt kun je via een app zien wat er gebeurt in de stallen, kassen en op de percelen. Je krijgt informatie over dieren en de gewassen met achtergronden en recepten. Het concept boeren met buren sluit hierbij aan, zodat boeren beter kunnen communiceren met hun omgeving. Boeren kunnen zelf informatie toevoegen, bijvoorbeeld uitleg over het bedrijf of waar je de producten kunt kopen. Door de verschillende kleuren kun je direct zien welke stallen bijvoorbeeld een zwaardere milieubelasting hebben.
De grootste oogst prijs
Welke app heeft de grootste opbrengst voor de boer? Pestileaks werd uitgeroepen tot winnaar. Pestileaks is een applicatie waarbij de boer snel kan zien welk gewasbestrijdingsmiddel hij mag gebruiken. Deze regels veranderen vaak en de informatie is slecht toegankelijk en doorzoekbaar in Word- en PDF-bestanden. Als een boer iets over het hoofd ziet en het verkeerde gewasbestijdingsmiddel gebruikt, kan dat grote gevolgen hebben. De oogst gaat bijvoorbeeld verloren, hij krijgt een boete, verliest zijn certificering etc. Deze applicatie communiceert tevens met het bedrijfssysteem van de boer. Voordeel hiervan is dat wanneer de boer op een perceel staat, de app middels GPS weet welk gewas op dat perceel staat en welk bestrijdingsmiddel al eerder is gebruikt. Veel boeren zitten op betere ontsluiting van deze data te wachten.
De Beste Combine prijs
Food Back is uitgeroepen tot meest creatieve app. Deze app pakt voedselverspilling aan door in te spelen op het gedrag van de consument. De consument doorloopt een aantal stappen.
1. Houdbaarheidscheck: de consument krijgt feedback over de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Tot wanneer is het product nog te gebruiken als de houdbaarheidsdatum is overschreden? De app wordt gevuld middels user generated content.
2. Oma’s tip: je krijgt een tip van oma hoe je kunt controleren of een ei nog goed is, bijvoorbeeld: “Leg het ei in zout water, oude eieren blijven drijven, verse eieren zinken.”
3. Rest recept: je krijgt informatie wat je nog wel met het product kunt doen: van oud brood kun je wentelteefjes maken.
Wanneer je alsnog besluit om het eten weg te gooien wordt direct inzichtelijk gemaakt wat hiervan de impact is. Zo krijg je direct feedback op je beslissing. Met deze verspillingsdata kunnen supermarkten/producenten vervolgens besluiten om producten die veelvuldig worden weggegooid in kleinere porties te verpakken.
Beste Hack voor Planeet en Welzijn
Team Veggigames won deze prijs met het spel Ik word kok. Het spel stimuleert kinderen om groenten en fruit te eten en gaat uit van het principe “jong geleerd, oud gedaan.” Kinderen spelen diverse levels en kunnen uiteindelijk sterrenkok worden. In het spel krijgen ze tussendoor leuke en gezonde recept om samen met hun ouders te maken. Het is een speelse applicatie om kinderen op een leuke manier te laten leren.
De beste app-e-tizer
Eet je beter won de prijs voor beste app-e-tizer. Hoe kun je gezond eten stimuleren middels een boodschappenlijstje? Als je moe bent, grijp je bijvoorbeeld sneller naar een pizza, terwijl er ook veel snelle gezonde opties zijn. De app helpt om je gezonde voornemen om te zetten in koopgedrag. Je kiest een profiel, bijvoorbeeld druk gezin of student, en krijgt zo advies op maat voor een gezonde maaltijd.
Derde prijs, beste zaailing (boeken Genneper Hoeve)
Bord zoekt boer won de derde prijs voor de meest sympathieke app met veel potentie. De app zorgt voor een transparant verhaal bij een maaltijd in een restaurant. Je maakt een foto van je bord en middels Food Recognition krijg je het echte verhaal achter het product. Lokale boeren geven informatie over het product en geven door waar hun producten naar toe gaan. Zo weet je zeker dat het product afkomstig is van de lokale boer. Restaurants zeggen soms dat het product van lokale boeren is, maar in de praktijk kopen ze via de veiling in. Restauranthouders kunnen zich zo ook beter onderscheiden doordat de keten transparanter wordt. Gebruikers kunnen reviews geven aan het restaurant/ de teler en hun maaltijd delen met vrienden. Bovendien krijg je met deze app een goed excuus om je smartphone in gezelschap in een restaurant te gebruiken.
Lees ook de blogpost van jurylid Krijn Poppe over alle hacks! Drie teams hebben inmiddels laten weten hun hack echt te willen realiseren.
Slimmer voedselsysteem
Wij bedanken alle hackers, boeren, designers en ambtenaren voor hun onvergetelijke bijdrage aan de eerste PolderHack. Het credo “Iedereen is een PolderHacker” is uitgekomen. De hackathon zorgde voor unieke cross-overs tussen hele diverse werelden, waarbij werd samengewerkt aan een slimmer voedselsysteem. Met de #PolderHack is een krachtige beweging in gang gezet. Op naar de volgende mijlpaal!
Dank
Speciale dank gaat uit naar onze partners: het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, ZLTO en Capital D. Grote dank aan alle organisaties die data beschikbaar hebben gesteld, in het bijzonder: Dienst Regelingen, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Van Den Borne Aardappelen, LEI Wageningen UR en Frugicom.