Make the Future – Art & Science Salon

Make the Future – Art & Science Salon

 

• Maria Kapteijns – Kunstenaar
ontmoet
• Bauke de Vries – Wetenschapper
met moderator
• Jan Schevers

Donderdag 28 januari 2016 – 20:00 uur – Van Abbehuis

Art & Science Salon 01-2016

De grens tussen kunst en wetenschap is allang niet meer strikt gescheiden – maar waar ligt nu het gemeenschappelijke gebied?
Tot aan de zomer zal in een serie van avonden een aantal kunstenaars en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan over hun fascinaties en drijfveren. De avonden hebben ieder een centraal thema waaromheen het gesprek plaats vindt.

De Stad

Bij de kick off staat de fascinatie voor ‘de Stad’ centraal.
Momenteel woont al meer als 50 procent van de wereldbevolking in de stad en deze groei gaat exponentieel verder. Sinds de mens zes millennia geleden steden ging bouwen aan de rivieren de Indus, de Eufraat en de Tigris, is het in al zijn aspecten al eeuwen het onderzoeksgebied van kunst en wetenschap.


Art & Science Salon 01-2016

maria kapteijnsMaria Kapteijns

Het werk van Maria Kapteijns gaat vaak over de stad; als plattegrond (het patroon dat ontstaan is door de tijd); patronen die ontstaan, bijvoorbeeld door veel mensen op een plein en daarmee samenhangende – al dan niet zichtbare – netwerken (communicatie, verkeer etc.).

Als beeldend kunstenaar reageert ze op het zichtbare, de esthetiek die ontstaat. Uiteraard ontstaan daardoor ook vragen over de betekenis van de verschijnselen.

Is het te ‘lezen’ als tekens van een onderliggende structuur? Is het te zien als een metafoor (de stad als superorganisme bijvoorbeeld)? Is de stad eenvoudigweg onze meest efficiënte biotoop?


 

baukedevriesBauke de Vries

Bauke de Vries is professor aan de TU/e faculteit Bouwkunde en is de kartrekker voor het Smart City Center; een nieuw iniatief van TU/e.

“The world around us becomes increasingly smarter. Traditionally technology development was primarily focused at systems and devices, but recently the built environment is discovered as an interesting application domain.
Technological knowledge as well as knowledge from the built environment is necessary to make successful implementations.

New technologies that will impact the built environment are numerous, such as:  batteries for energy storage, building integrated PV, sensor networks, Smart street lighting, smart parking, electric vehicles, etc.

The built environment on the other hand faces environmental challenges such as climate change, urbanization and fossil fuel depletion. New technologies in the Built Environment can help to diminish environmental threads.”


 

Moderator:

janscheversJan Schevers

Jan Schevers zoekt in zijn werk als architect naar een verbinding tussen de werelden van onderzoek, onderwijs en de praktijk. In 2010 heeft hij het bureau Open Architecture Office (OAO) opgericht.

Hij is als docent en onderzoeker verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven waar zijn belangrijkste aandachtspunt het waarmaken van architectuur is: hoe vertaalt een architect zijn of haar denkbeelden daadwerkelijk in een gebouw?

Binnen zijn bureau OAO wordt op dit moment gewerkt aan een grote diversiteit aan opdrachten. Van klein tot groot en van stedelijk tot landelijk gebied. Hierbij staat steeds de gebruiker en de plek van het gebouw centraal. Het is moeilijk om een duidelijke stijl te herkennen in het werk. Wel is duidelijk de aandacht voor het detail af te lezen uit alle gebouwen.


 

Organisatie

MAD logo witte rand  Van Abbehuis logo

De organisatie van Make the Future – Art & Science Salon is een co-creatie van MAD emergent art center (René Paré) en Kunstinitiatief Van Abbehuis (Tom Veeger).

Informatie en Contact

info@madlab.nl – www.madlab.nl