Raket naar de Ruimte van Morgen – Other

Raket naar de Ruimte van Morgen – Other

Workshop:
23 – 25 augustus
Wo – Vr

Presentatie:
2 september
18 September square

“Draagvleugels van Verlangen Verliefdheid Vertrouwen Verdraagzaamheid

Stuwraketten van energie, licht en beweging

Geladen met beelden, dromen en ideeën van bewoners van deze planeet”

 

Het hoogtepunt van de Knotsgekke Voertuigen Parade is de Raket naar de Ruimte van Morgen in Space punk stijl door makers van alle lagen van de bevolking.

Dit collectief gebouwde raket is een apart project wat een ‘eye catcher en deel is van de Knotsgekke Voertuigen Parade ’ tijdens Eindhoven Maker Faire.

 

Lang lang geleden in een sterrenstelsel hier ver ver vandaan…

In de week van woensdag t/m vrijdag 23 t/m 25 augustus kon je ’s middag onder technische begeleiding op verschillende locaties komen werken aan een heuse raket. Een kosteloze workshop van the Maker Faire voor jong en oud. Samen werd er aan een 5 meter hoge raket gewerkt die op 2 september aan het 18 september plein ‘gepresenteerd’ wordt.

Tijdens deze workshop was je dan ook medeverantwoordelijk voor het uiterlijk van de space punk raket en deze voorzien van belangrijke aankleding zoals een warpfilter of een ionisator.

Waarom Raket naar de Ruimte van Morgen

Er is behoefte om de verbondenheid van de nieuwe Makers beweging met Eindhoven en Brabant te benadrukken en uit te drukken in een concreet project.

Hiertoe is het ontwerp en de productie van een spectaculaire creatieve installatie, alsmede een speciaal evenement ontwikkeld, die in samenhang met elkaar de Eindhoven Maker Faire een bijzondere lading en uitstraling geven.

Het concept is een Raket die als een transformer ontstaat door een beroep te doen op de Maker community van Eindhoven en omgeving. Het project voorziet in deelname van bewoners, speciale groepen en creatieve professionals.

De raket presentatie is ook hoogtepunt van de Crazy Car Parade – een reeks creatieve voertuigen – die de Maker Faire een bijzondere lading geeft. De parade bestaat uit extravagante fantasierijke en creatieve rijdende objecten, die gelijkenis vertonen met fietsen, karren, wackyboards, auto’s.. en een Raket!

Buurtbewoners, lokale Makers, recycle bedrijven, scrapheap kunstenaars gebruiken materialen die in de omgeving voorhanden zijn door de maakindustrie (DAF, VDL, Philips, ASML… )

Met industriële materialen ontstaat een Jules Verne / Steampunk stijl fantasie Raket

De lading van de Raket bestaat uit ideeën en dromen van kinderen, volwassenen en ouderen voor de toekomst van de samenleving. Met beelden, teksten, briefjes en tekeningen worden toekomstbeelden gecreëerd die hoop en verlangen uitdragen.

De Belading met de Berichten van Betekenis is een feestelijk ritueel.

De Raket gaat immers naar de Ruimte van Morgen!

Op het moment Supreme: de lancering op Strijp-S voor het Klokgebouw, wordt er een spektakel vertoond: De raket gaat met rook, licht en lichteffecten de lading uitstroien over de achterblijvende aardbewoners.

Participatie

Boeren Burgers en Buitenlui

Door dat er een brede participatie is georganiseert ontstonden er nieuwe vormen van samenwerking, kennismaking en sociale activatie. Er werd actief in de buurthuizen contact gemaakt met de deelnemers.

Kunstenaars, bouwers en helpers

Onder begeleiding van ontwerpers/kunstenaars werden Maak-sessies georganiseerd waarbij samenwerken en kennis delen weer de normaalste zaak van de wereld werd.

Buurtbewoners dragen bij en worden lid van het team.

Er werden modules en elementen gemaakt die bij de assemblage van de totale Raket worden gemonteerd. Daarnaast wordt de raket aan de buitenkant gestyled en gedecoreerd.

Bouwers

Buurtbewoners uit Eindhoven en omgeving

Vak & hobby verenigingen

Studenten TU/e; Fontys; Sint Lucas; Summa

Ontwerpers, kunstenaars, ingenieurs

Presentatie / Belading

Op de 18 septemberplein wordt op zaterdag 2 september de Raket geassembleerd en gedecoreerd door de gezamenlijke bouwers.  Na de ceremoniële onthulling op zaterdag middag, gaat de raket met een demonstratieve tocht naar het Klokgebouw, waar de Crazy Car Parade klaarstaat voor een rondrit op Strijp-S.

De Raket lanceert, met geluids-, licht- en rookeffecten de lading dromen en staat tijdens de Eindhoven maker faire weeknd als iconisch symbool voor de Makers van Eindhoven.

Hierbij worden video’s, foto’s en reportages gemaakt.