Situation #2 – Expo

Situation #2  – Expo

7 Nov – 1 Dec 2019
Do t/m Zo 13:00 – 17:00

Opening: 7 november, 20:00 met concert van Renée en The Next Ensemble
Voorstellingsnacht: 22 november

I RECOGNIZE MYSELF IN YOU is een solo-situatie van Renée van Trier, samengesteld door Pernilla Ellens en Eva van der Moer in Albert van Abbehuis, van 7 november tot 1 december. Een unieke samenwerking tussen de nomadische Wallspace en het Albert van Abbehuis. Een tentoonstelling, een performance en een concert van de kunstenaar die op haar best in het multidisciplinaire veld is om haar vele gefacetteerde en diep gelaagde verhalen te vertellen.

In haar schilderijen, tekeningen en foto’s zien we haar culturele fascinaties weerspiegeld in de vele referenties. Taal, zowel literair als dagelijks, verbindt Renée met de rest van de wereld. Haar zelfportretten en uitvoeringen zijn verleidelijk maar ook absurd, zeldzaam en zelfs grappig.
Twee blauwe zelfportretten; de ene is geverfd met ruwe penseelstreken en toont een angstaanjagend gezicht, de andere is delicater en subtieler, realistischer misschien. Het blauwe dubbele portret is relatief hetzelfde, maar tegelijkertijd is er een duidelijk verschil in het recept dat bijna koortsig lijkt. Maar welke versie van Renée is de meest echte? Kunnen we ooit de kunstenaar leren kennen, of zien we onszelf meestal, geconfronteerd met onze eigen gedachten door naar het beeld van een ander te kijken? Reflectie staat hierbij centraal.

In I RECOGNIZE MYSELF IN YOU Renée van Trier kijkt de toeschouwer in de ogen en daagt uit positie te bepalen. Dit maakt de toeschouwer een actief onderdeel van haar werk. Ze dwingt de toeschouwer om zijn referentie te vertragen en opnieuw te formuleren. “Wat heb ik net gezien? Was zij het echt of alleen ik? ‘

Renée van Trier (1983) is een muzikant, een artiest en een schilder. Ze studeerde af aan St. Joost Breda in 2008 en het Sandberg Instituut Amsterdam in 2010. Van Trier trad op en exposeerde in (onder andere) OCCII, Amsterdam – SMAK, Gent, België – Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch – Paradiso, Amsterdam – OTIS College of Art and Design, Los Angeles – Theater Les Halles, Sierre, Zwitserland – WORM, Rotterdam – MADHOUSE, Helsinki, Finland – CEAC Center, Xiamen, China – Grimm Museum, Berlijn – Les Urbaines, Lausanne, Zwitserland.