Expo | Adornment

Expo | Adornment

Een kleurrijke tentoonstelling met werk van Chieri Higa, Erik Vermeulen, Jukka Mathijssen, Damselfrau en Samira Charroud, samengesteld door Eva van der Moer.

1 februari / 1 maart
donderdag / zondsag
13.00 – 17.00 uur

Opening zaterdag 1 februari, 15.00 uur – welkom voelen!

In februari, de maand die wordt gevormd door het zuidelijke en uitbundige carnaval, tonen we Adornment. Een kleurrijke tentoonstelling met het werk van Chieri Higa, Erik Vermeulen, Jukka Mathijssen, Samira Charroud en de bekende Damselfrau. De tentoonstelling is te bekijken van 1 februari tot 1 maart in het historische Albert Van abbe Huis in Eindhoven.

Antropologisch is carnaval een omkeerritueel waarin sociale rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Het dragen van maskers zou oorspronkelijk gerelateerd zijn geweest aan de aanbidding van overleden voorouders, maar het zijn niet alleen de lichaamsgerelateerde werken waarin we verborgen verhalen vinden.

Decoraties, symbolen en ornamenten hebben een lange en wereldwijde geschiedenis, van veren tot kralen tot hedendaagse accessoires zoals maskers en spiegels. Deze versieringen worden vaak gemaakt om hun culturele, sociale of religieuze status binnen de gemeenschap aan te geven. Door de boodschap van de versiering onderscheidt de drager of eigenaar van deze vrolijke decoraties zich van anderen. De ornamenten en symbolen vertellen ons iets over iemands levensverhaal, maar ook over de huidige politieke situatie, iemands rang of sociale status, geslacht, geografie en afkomst. Tijdens dit zeer alarmerende tijdperk van bedrijfscorruptie, polarisatie en klimaatmisbruik, vraagt ​​curator Eva van der Moer zich af welke verhalen vandaag moeten worden verteld.