Eindhoven Maker Faire: hybride editie 2020

Eindhoven Maker Faire: hybride editie 2020

De zevende editie van de Eindhoven Maker Faire temidden van de Corona pandemie had een speciaal karakter. Met 65 projecten en een gedoseerd publiek was het een stuk kleiner en ruimer opgezet. Daardoor was het veilig voor de makers en bezoekers – en een prettige rust en ruimte om elkaar te ontmoeten. Het Klokgebouw werd volledig benut. We hebben bijna 2000 bezoekers kunnen verblijden met het veelzijdige en inspirerende programma!

Hoogtepunten waren er weer teveel om op te noemen, maar de Garuda – vuurspuwende en metershoge installatie was wel een eye-catcher! Een overzicht van de deelnemende projecten is hier te vinden. Naast de vele foto’s en publicaties in de (sociale) media is er ook weer een spetterende aftermovie gemaakt die allemaal hier te vinden zijn!

In de omgeving werd een nieuw Strijp-S Maker District programma ontwikkeld. De horeca (Popei, Ketelhuis, Blue Collar, Stories) werd ingeschakeld voor de catering van bezoekers, makers en organisatie van de Maker Faire, Rararadio in Plugin City organiseerde een Maker Faire Special, Ontdekfabriek was actief met de petfles lanceerinstallatie op het Pixelplein, de Urban Shopper ondernemers boden workshops en demonstraties aan, en last but not least: Microlab was de satelliet locatie voor de speciale workshops van de Maker Faire die op op afspraak konden worden geboekt buiten de tijdblokken (time slots) voor de bezoekers van het Klokgebouw.

Daarnaast zijn er voor de Eindhoven Maker Faire een aantal workshops, webinars en presentaties geproduceerd onder de naam Future Makers Factory – op jongeren gerichte programma’s gericht op creatieve ontwikkeling. Onder meer Sander Veenhof en Luis Ferreira verzorgden goed bezochte sessies.

De Eindhoven Crazy Parade kreeg een aangepaste vorm: als pop-up event werden op vrijdag 25 september met een tiental rijdende objecten acte de presence gegeven op Strijp-S Maker District, zorgcentrum de Vonderhof, TU/e campus en creatieve campus Sectie C.

De digitale laag van de Maker Faire genaamd Make Projects werd een paar dagen vóór de Maker Faire gelanceerd en gepresenteerd – gevuld met informatie over de projecten van makers – die hiermee een gratis platform krijgen. Op deze galerij van creatieve uitvindingen, installaties, apparaten, producten, webinars, workshops, kennis/leer programma’s, games, toys en parafernalia – kun je in contact komen met de maker, met elkaar, instructies en bouwtekeningen downloaden, software en video’s vinden.

De Maker Faire werd verder opgeluisterd door de introductie van een nieuwe prijs: de Hybrid Future Challenge. De makers die met hun project het beste anticipeerden op de Corona pandemie werden genomineerd voor twee prijzen van 500 Euro: voor de beste innovatie en voor de meest innovatieve maker. Wouter Moraal en JWotto werden de winnaars! Mogelijk gemaakt door Rabobank Regio Eindhoven.