In het nieuwe SBS6 programma Wat een Uitvinding! zetten we de schijnwerpers op bevlogen uitvinders die hun briljante idee graag op televisie willen delen. De kandidaten kunnen mensen zijn die in de avonduren op een zolderkamer aan hun idee werken. Maar ook kleine ondernemers en startups met een prototype, die aandacht zoeken voor hun uitvinding in de hoop een investeerder, producent of verkooppunt te vinden.

Afleveringen
Het programma bestaat uit 6 afleveringen van elk ruim een uur en wordt vanaf begin 2023 uitgezonden. Elke aflevering draait om een bepaald thema. Alle uitvindingen die te zien zijn moeten een raakvlak met het thema hebben. Het programma is niet gesponsord. De uitvinders betalen niet voor deelname aan het programma.

Werkwijze
Geïnteresseerde uitvinders kunnen zich aanmelden bij de redactie van het programma. Na een uitgebreide screening selecteert zij 10 uitvinders per aflevering. Vervolgens wordt er een reportage bij de uitvinder thuis gemaakt. Daarin mag hij /zij de uitvinding laten zien en vertellen hoe hij/zij op het idee gekomen is. Daarbij kan het gaan om een heel nieuw product, maar ook een nieuwe toepassing voor een alledaags probleem. Een uitvinding die het leven van minder valide mensen of chronisch zieken makkelijker maakt. Of een manier om een bestaand product veel duurzamer te produceren of iets energiezuiniger te maken.

Winnaar
Deze 10 uitvinders-reportages laten we in het programma zien. Maar ook aan een vakjury. Zij kiest uit deze 10 kandidaten vervolgens de 3 finalisten. Deze 3 komen naar de studio om daar voor een publieksjury nogmaals hun product te presenteren. Deze jury kiest dan per aflevering een winnaar. De winnende uitvinding wordt vervolgens in productie genomen en in een (online) winkel verkocht. Welke partijen dit gaan doen, is op dit moment nog niet bekend.

Aanmelden en informatie

Annemieke Geerts
Redactie Uitvinding TIN CAN

annemieke.geerts@tincan.nl